Pályázatot nyert a Diákakadémia

 

A már negyedik alkalommal megrendezésre kerülő, és évről évre egyre színesebb skálán mozgó Diákakadémia 2013 tavaszán pályázott és nyert, méghozzá a Nemzeti Tehetségprogram Gazdagító programpárok kategórián belül. A tavaszi félév során délutánonként került megrendezésre a program első egysége egy 22+2 órás előadássorozat keretén belül.
Az intézet előzetes részlegének jó magatartású és döntőrészt legalább nyolc osztály végzett fiataljai egész júliusban minden hétköznap előadásokon vesznek részt, melyeket többnyire Bozó Gyula pedagógus tart meg, ám sok vendégelőadó is közreműködik egy vagy több előadásával. Érdekesség, hogy az intézeti dolgozókon kívül idén egy külsős előadó is közreműködik, aki nagy nehézségek árán felhagyott a bűnöző élettel, családapává vált, s most becsületes úton keresi kenyerét. A fiatalok így saját fülükkel hallhatják majd, hogyan lehet kitörni az alvilági sorból, s újrakezdeni az életet.

A program központi előadásai természettudományos témájúak: csillagászat, föltörténet, jövőkutatás. Idén nagy szerepet kapnak a társadalomtudományokat érintő területek is: a magyarság és a cigányság története, etnikai kérdések, függés és függőség, egészséges életmód, környezettudatos magatartás, vadgazdálkodás. Az intézet felépítéséről, működéséről Magyari László igazgató úr fog beszélni a fiataloknak. A művészeti blokkban az irodalmi témák (cigány irodalom, az ördög, mint irodalmi alak), illetve a médiaismereten keresztül a filmművészet is helyet kap majd a programban.