"

ÉRSEKI LÁTOGATÁS A JAVÍTÓINTÉZETBEN

2018. szeptember 19-én Nagy Kálmán igazgató meghívására meglátogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Debreceni Javítóintézetét Kocsis Fülöp érsek-metropolita, a magyar gorögkatolikus egyház vezetője.

 

Látogatásának célja az intézmény és az egyház közötti hosszabb távú együttműködés lehetőségének és formájának megbeszélése volt.

 

Megállapodtak abban, hogy Zolcsák Miklós atya heti rendszerességgél fog lelki gyakorlatot tartani a javítóintézetben fogva tartott fiatalkorú bűnelkövető fiúk számára.

 

A megbeszélést követően igazgatói kalauzolással érsek úr és kísérői megtekintették az intézetet, jártak az imateremben, majd személyesen is találkoztak fogvatartottakkal, akiket szemmel láthatóan megérintett az érseki látogatás, a közösen elmondott ima

PEDAGÓGUSNAP 2018.

„A világon mindenkinek hinnie kell abban, hogy képes valami olyat nyújtani, amit a világ nélküle nem kapna meg.”

 

A pedagógusnapot a világ minden táján megünneplik. Hazánkban a tanév végén július hónapban.

 

Az ünnepeknek különös jelentősége van életünkben, szükséges egy pillanatra megállni, egy picit szusszanni és egymásra figyelni. A munkanapok mellett, ilyenkor van lehetőségünk együtt lenni, mely erősíti összetartozásunkat.

 

Ma, a pedagógusnap alkalmával, mi, a javítóintézeti munkavállalókat ünnepeljük. Aktivizálódnak személyiségünk legmélyebb és legjellemzőbb tulajdonságai, az ösztöneinkben rejlő nevelés és gondoskodás dualizált hatásrendszere.

 

Fontos tényező a fiatalok iránti nyitottság a törődés, az adni tudás és akarás.

Szakmai tevékenységünk alapja az a folyamat mely aközben keletkezik ahogy a közösségünkben közlekedünk, ahogy ellátjuk feladatainkat.

 

De mint a 20 év során számtalanszor, így most is képesek vagyunk elöljárni, és élen maradni. Megtaláljuk a jó válaszokat, hozunk néha fájdalmas, de szükségszerű döntéseket.

 

Szakmai eredményeink, a gyermekvédelem leg elismertebb intézményévé formáltak.

 

Tisztelt Kollégák!

Mindeközben 20 évesek lettünk, a küzdelmes évek alatt megszilárdított és acélosra edzett szakmai eredményeinkhez ragaszkodunk, a debreceni szellemiségből nem vagyunk hajlandók engedni.

Ezzel tiszteljük meg elődeink, munkáját és ezzel tiszteljük meg jelenlegi kollégáinkat is.

Aki dolgozni jön ide az tanulni jön. Aki tanul az fejlődik és ezzel támogatja közösségünket. A közösségi érték és az abban rejlő erő alapjaiban meghatározza mindennapjainkat.

 

Ezt a sajátos speciális erővel bíró kapcsolatot mi teremtjük, alakítjuk és formáljuk. Ezt nevezzük összetartozásnak, ha bajban vagyunk egymáshoz sietünk, ha öröm ér megosztjuk egymással, ha feladat van, közös erővel megoldjuk.

 

Az egymás iránti tisztelet sokrétű, adódhat a szakmai tudás elismeréséből, de adódhat a létrejövő kapcsolatokból egyaránt. Az így kialakult kötelékek pedig mozgásba hozzák a szakmai tevékenységet, mely megalapozza a hatékony működtetést.

 

Mindnyájunknak voltak mintái, és mi is minták vagyunk, és a minták hagyományozódnak, és így épülünk mi egymásból, egymástól.

 

Ezért számomra a legfontosabb kérdés, hogy mit adunk mi egymásnak?

 

- átadjuk a tudást, amit mi már

  megszereztünk

- az egymás iránti érdeklődést, megértést

  figyelmet

- átadjuk jókedvünket, átadjuk

  személyiségünk egy darabját és eközben mi

  is kapunk.

 

Boldog pedagógus napot, a dolgos hétköznapokra türelmet és egymás iránti figyelmet, barátságos munkalégkört kívánok!

 

                                   Nagy Kálmán

                        EMMI Debreceni Javítóintézet

                                       igazgatója

 

GYERMEKNAP 2018.

2018. május 24-én rendhagyó napra ébredtek intézetünk növendékei, hiszen ez a nap róluk szólt. Az egész napos gyermeknapi programsorozatot úgy próbáltuk a szervezésben tevékenyen részt vevő munkatársainkkal és együttműködő civil szervezetek önkénteseivel összeállítani, hogy ez a nap ténylegesen más legyen, mint a többi - tanulással, munkával, kötelező tevékenységekkel, valamint szabadidős programokkal tűzdelt megszokott hétköznap.

 

A reggeli programismertető sorakozót követően a növendékek CSILLAGTÚRÁRA indultak, 12 állomáshelyen 12 féle ügyességi-, kreatív-, és elgondolkodtató feladatokat kellett megoldaniuk a jelen lévőknek. Az állomáshelyek vezetői a feladatokat pontozták, így a nap végére az is kiderült, hogy melyik csoport volt a legügyesebb ezen a szórakoztató megmérettetésen.

CSILLAGTÚRA ÁLLOMÁSAI

 • Labdák versenye
 • „Lurkó logika”
 • „Irány a légió” – tornatermi erőpróba
 • „Részeg szemüveg”- bójakerülés speciális szemüvegben
 • „Szertelenül” prevenciós totó
 • Mini golf
 • „Fejvadászok” lengőteke
 • „Doktor képző” egészségügyi vetélkedő
 • „Két kerékkel több” kerékpáros ügyességi verseny
 • „Élet-kvíz” – életvezetési ismeretek
 • Darts
 • „Labda a pohárba” ügyességi verseny

 

A Csillagtúra eredménye:

III. helyezett: E/6-os csoport

II. helyezett: E/3-as csoport

I. helyezett: J/3-as csoport

Az ebédet követően a csoportok kivonultak a sportudvarra, ahol az „Előzet-javító” barátságos labdarúgó mérkőzésen volt alkalmuk szurkolni az általuk kedvelt csapatnak, vagy éppen focizó csoporttársnak.

A foci után a BIT Egyesület nem mindennapi, kiemelkedő ügyességet és bátorságot igénylő játékait próbálhatták ki a növendékek. Az

aulában, sportudvaron és a tornateremben.

A Valcer táncstúdió társastánc bemutatója igazán méltóképpen zárta a napot. A különböző társastáncok mellett mazsorett bemutató is színesítette a produkciókat, melyet a növendékek fergeteges tapssal jutalmaztak.

A nap értékelését azzal a kijelentéssel zárhattuk, hogy valóban sikerült elérni a kitűzött célunkat:

 

EZ A NAP MÁS VOLT MINT A TÖBBI!

 

Ugyanakkor ez a nap más szempontból is más volt, mint a többi: jó volt megtapasztalni a kollégák közötti példás együttműködést, az egy célért való közös munkát és összefogást!

Más volt azért is, mert az intézet szakmai munkáját segítő együttműködő partnereink (Szertelen Egyesület, Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület, BIT Egyesület) megtiszteltek bennünket és tevékeny munkájukkal, anyagi támogatásukkal és jelenlétükkel járultak hozzá a nap sikeréhez! Köszönjük a Katolikus Egyház jégkrém és a kiskapu focicsapat ropi-szörp ajándékait!

A Vezetőség nevében köszönjük kollégáink, partnereink és támogatóink növendékeinkért végzett lelkiismeretes munkáját!

Táblajáték bajnokság

2018 május 10

Lábtenisz bajnokság

Tavaszi forduló

Megtartottuk a jól sikerült 2017. novemberi bajnokság négy jól bevált játékát az idei versenyre is.

 Az előző versenyen indultak közül sokan most is ringbe szálltak.  A malomban a tavalyi elsőt legyőzve. nyert V. Barnabás. Ő javasolta, hogy használjunk segédtáblát – a korábbi malom helyek jelölésére - a viták megelőzésére.

 A „Négy a nyerő”bajnoka idén S. Richárd lett, aki tavaly második volt. A tavalyi győztes R. Krisztián most harmadik tudott lenni.  A kalaha győztese H. Tamás lett, akit néhány hónapja úgy kellett a játékhoz vontatni. A quarto-t azok a fiatalok játszották eredményesen, akik koncentráltak és nem kapkodtak.

Mind a négy helyszínen jó hangulatban zajlott a verseny. A dobogós fiatalok oklevelet kaptak, ami emlékezteti őket arra, hogy az élet ezen területén is maradandót alkottak.

A lábtenisz vagy közismert nevén lábtengó egy közkedvelt teremsport, valamint előszeretettel űzik a strandokon is. Az 1920-as években terjedt el Közép-Európában A játékot, eredetileg egy vízszintesen felfüggesztett kötél felett játszották, amit később hálóval helyettesítettek.

 

Általában egy oldalon két vagy három játékos játszik három érintővel, de egy játékos nem érhet bele a labdába kétszer egymás után.

 

A játékosok a kezükön kívül a test összes részével megjátszhatják a labdát.

 

Kategóriák: egyes, páros és hármas felállás. Mindháromban szigorúan kötött az egyszer pattanás, azonban a pálya mérete kategóriánként változik.

„A TUDOR TITÁNOK”

ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY

2018. április 24-én került megrendezésre az EMMI Budapesti Javítóintézetében a javítóintézetek közötti országos tanulmányi verseny, amelyen az ország öt javítóintézete képviseltette magát. Aszód, Budapest, Debrecen, Nagykanizsa és Rákospalota.

Intézetenként 5 fős csapatok vetélkedtek. A debrecenieket (B. Bence, M. László, T. Imre, V. Barnabás és V. Bence) Bozó Gyula és Szabó Zsolt nevelőtanárok kísérték el.

A szigorú beléptetés után 10 órakor kezdődött a verseny. Az első versenyszám a bemutatkozás volt. A csapatunk tréfás hangulatú produkcióját mind a közönség mind a zsűri hangos nevetéssel és nagy tetszéssel fogadta. A további versenyszámokban (szócsata, matematikai logika, magyar feltalálók – PowerPoint bemutató, általános műveltségi tesztek, „saccológia”) a csapat mindvégig egyenletesen, a maximális pontszámok közelében teljesített, így már az első forduló után az élre állt, előnyét mindvégig megtartotta, sőt növelte.

Az eredmény nem lehetett kétséges: a debreceni csapat az első helyezést szerezte meg, ezzel – elsőként – elnyerte a most induló vándorkupát is.

Nagyon kevés volt az idő a felkészülésre, de a fiúk maximálisan odatették magukat, aminek meg is lett az eredménye. Intenzív felkészülésüket segítették: Bozó Gyula, Siket János és Szigetváry Gergelyné – tanárok.

És itt engedtessék meg a cikkíró kicsit furcsának tűnő szubjektív véleménye: „Nekem, mint osztályfőnöknek, felkészítő, és kísérő tanárnak nem az 1. helyezés volt a legértékesebb, hanem az a maximális fegyelem, amelyet a fiúk, a felkészülés, az utazás, a verseny ideje alatt tanúsítottak. Nem öt „javítós” fiatalt, hanem öt ifjú úriembert vittem erre a versenyre. Köszönöm, fiúk! Én hamarosan nyugállományba vonulok, és ettől szebb búcsúajándékot nem kaphattam volna Tőletek. További sok sikert kívánok Nektek!” /Gyula bá’/

Intézeti röplabda bajnokság

április 24-25.

A mindennapi rutin, a délutáni program fontos részét képezi a házban a sportfoglalkozás: ezen belül az egyik legnépszerűbb sportnak számít a röplabdázás. Az éves programok között tehát nem csoda, ha az egyik leginkább várt verseny az intézeti szintű röplabda bajnokság. Egységben az erő, tartja a mondás: itt is érvényes, hogy a csapatmunka és összefogás a siker kulcsa a mérkőzések során.

Roma napi megemlékezés

2018. április 16.

Intézetünkben már hagyományosan megemlékezünk a Nemzetközi Roma Napról. (április 8.)

Évekkel ezelőtt volt központi műsor, az utóbbi időben pedig a roma kultúra majd minden területét felölelő műveltségi vetélkedő.

Az idén a megemlékezés egy újabb formáját próbáltuk ki. Ezzel szabadabb teret adtunk a csoportoknak, a szereplők számát sem határoztuk meg és a rendezvényen részt vehetett minden fiatal.

Sorsolás útján minden csoport kapott egy – a romasággal kapcsolatos – ismeretterjesztő témát (pl. nyelv, jelképek, eredet, életmód mesterségek stb.), amiből felkészültek és közzé tették a rendezvény résztvevőinek, valamint egy előadási formát, amellyel megidézték a roma kultúrát és szórakoztatták társaikat( pl. cigány mesét adtak elő, énekeltek , táncoltak stb.)

A produkciókat powerpointos dia sorok, zene és videók tették színesebbé. A legnagyobb sikert a énekes táncos részek aratták.

Nagyon jó hangulatú két órát töltöttünk együtt a csoportnevelők, az iskola és a fiatalok harmonikus együttműködése előrevetíti, hogy egy követendő útra léptünk.

A költészet napja

2018. április 17- én, kedden délután került megrendezésre intézetünkben a már-már hagyománynak számító vers- és prózamondó verseny.

 

A rendezvényt Széllné Jutka néni szervezte. Ő az, aki évről évre szívén viseli a versek és az irodalmi művek megkedveltetését tanulóinkkal.

 

A magyar költészet napja alkalmából rendezett versmondó verseny döntőjébe, előzetes válogatás alapján, 12 fiatal került be. A több mint egy órás megmérettetés könnyed, vidám hangulatban telt. Jó volt belemélyedni a versek, mesék világába. Hallhattunk tréfás, vidám cigány népmesét, majd klasszikus költőinktől verseket, például: Radnótitól, József Attilától, Csokonaitól, de felcsendült Shakespeare Hamlet monológja is. A háromtagú zsűriben Széllné Jutka tanárnő,

Takács István tanár úr és Szigetváryné Ildikó tanárnő végezték az értékelés, illetve helyezettek kiválasztásának nehéz munkáját. Szinte kivétel nélkül mindenki hibátlanul tudta a szövegét. Volt, akinek többé, volt, akinek kevésbé sikerült például: a személyiségéhez leginkább illő verset választani, hangsúlyozni illetve előadásmódjával hatást gyakorolni a hallgatóságra. A zsűri három helyezést adott ki. Minden helyezést két-két gyereknek ítélte oda, így tehát összesen hat oklevelet adhatott át, az ezzel járó igazgatói, igazgatóhelyettesi, illetve otthonvezetői dicséretekkel együtt. Minden résztvevő írásbeli dicséretet kapott.

 

A végső szó pedig legyen a köszöneté.

Köszönjük a vezetőségnek, hogy létrejöhetett ez a rendezvény. Köszönjük a tanulóknak a lelkiismeretes felkészülést, és köszönet a fiatalok felkészülését segítő nevelőknek.

 

Asztalitenisz bajnokság

Pörgős szervák, sportszerű játék

Intézetünkben a hagyományoknak híven idén is megrendezésre került az asztalitenisz bajnokság. A növendékek egyéni és páros versenyben is összemérhették tudásukat. Mind az egyéni mind a páros versenyek rendben fegyelmezetten, maximális sportszerűséggel zajlottak. Egyéniben fölényes győzelem született. A páros viadalt pedig a Speciális csoport növendékei  nyerték.

Dolgozói értekezlet

2017 eredményei

2018. március 14.-én (szerdán) 8.30 órai kezdettel  minden dolgozó számára értekezletet tartott intézetünk vezetőtestülete, amely során a 2017-es évben bekövetkezett tendenciákról, változásokról és eredményekről tartották meg évértékelő beszédüket az alábbi napirendi pontok szerint:

1. EMMI Debreceni Javítóintézet gazdasági beszámolója

    előadó: Gáborné dr. Nagy Zsuzsa

    költségvetési referens

  2. Közalkalmazotti Tanács beszámolója

    előadó: Pataki Zsolt KT képviseletében

3. Szakszervezet beszámolója

    előadó: Szabóné Szilágyi Zsuzsa szakszervezeti titkár

4. Munkavédelmi- és balesetvédelmi oktatás a dolgozók

    részére

    előadó: Struba Sándor munkavédelmi előadó

5. Munkavédelmi képviselő választás

    SZÜNET

6. EMMI Debreceni Javítóintézet általános szakmai koncepciója, szakmai munkájának értékelése

   előadó: Nagy Kálmán igazgató

7.EMMI Debreceni Javítóintézet szakmai munkájának végrehajtása

   előadó: Kocsis Éva igazgatóhelyettes

8.EMMI Debreceni Javítóintézet feladatrendszerének végrehajtása

   előadó: Oláh Péter igazgatóhelyettes

A vezetőtestület minden tagja kiemelten megköszönte az intézet dolgozóinak kitartó, türelmes, és gyakran innovatív hozzáállását a napi munka elvégzéséhez.

Megemlékezés az 1848/49-es szabadságharcról

Néhány nappal korábban - mint egy ráhangolódásként - a március 15-ei forradalommal és az 1848-1849-es szabadságharccal, kapcsolatos képekkel dekoráltuk a hallban elhelyezett hatalmas faliújságot. Március 13-án „Mit kiván a magyar nemzet!” címmel, immár 14. alkalommal rendeztünk, csoportok közötti történelmi vetélkedőt. Tizenkét négy fős csapat versengett a minél jobb helyezés eléréséért.

 

Nyolc feladatot kellett megoldani a csapatoknak és egy verset kellett elszavalni egyiküknek. Szép pillanata volt a délutánnak az, amikor K. Alex a 4-es csoportból első kiszólításra, nem mert kiállni a verse elmondására, de negyed órával később összeszedve bátorságát nagyon szépen előadta azt. A többi feladat sokféle képességet tett próbára. Többek között volt képfelismerés, vaktérkép, családnevek helyesírásának ismeretét tesztelő feladat is. Az első három helyezett csapat kiemelkedett a mezőnyből: I. helyezett a 4-es, II. helyezett a 3-as, III. helyezett pedig a 2-es-es csoport lett.

 

Ez a nap a hölgyeké – március 8.

Az egyik legrégebbre visszanyúló tradíció intézetünkben a női dolgozók felköszöntése.

 Oláh Péter igazgatóhelyettes bevezetőjét Pető András lelkipásztor köszöntője követte, melyben rámutatott a nők sokrétű feladataira és lelkierejére.

 

Ezután, a növendékek által előadott zenés-verses műsorral köszöntük meg a hölgyek mindennapos, kemény munkáját, a sok szeretetet, amellyel pedagógiai vagy egyéb területeken végzik feladataikat. Az esemény a nemzetközi nőnappal egyidőben kerül megrendezésre.

 

A műsor mellé egy kis ajándékkal is kedveskedtek a szervezők. A tulipán egy ősi női jelkép: sokan szerelemvirágnak is nevezik, illetve a nők mindennapi erejét és kitartását szimbolizálja.

Teremfoci

Kétnapos tornán rúgták a bőrt a javítóintézetben

Kétnapos teremfoci kupa keretein belül mérték össze erejüket Debreceni Javítóintézetben élő fiatalok 2017. február 14-15. között.

 

A szervezők célja az volt, hogy az intézmény növendékei számára – a játék és szurkolás élménye mellett - lehetőség nyíljon versenykörülmények között is felmérni egymás sport- és technikai teljesítményét.

A Debreceni Javítóintézetben kiemelt fontossággal bír mind a hasznos szabadidő eltöltés, mind a sportéletvitel lehetőségeinek biztosítása,

Álmaim” rajzverseny

február

Az évek során hagyománnyá vált intézetünk rajzversenye, melyre a fiatalok már megrendezése előtt hetekkel várnak, mivel megfigyelhetően a zene, a tánc mellett a vizuális kifejezés igénye nagy náluk.

 

Az álmok megjelenítése nem csak az alváskor látott álomképek felelevenítésére, hanem az életben elérhető álmok bemutatására is lehetőséget nyújt. Februárban minden érdeklődő fiatal kifejezheti egy-egy rajzzal saját álmait, terveit, s láthatják egymás elkészített munkáit.

 

Helyszín: Tanácsterem. A rajzokat a helyszínen kell elkészíteni, A4-es méretben az alábbi technikák valamelyikével: grafika (ceruza, színes ceruza), vízfesték, tempera. A versenyhez szükséges eszközöket az intézet biztosítja.